Hoe wordt chocolade gemaakt?

Hoe wordt chocola gemaakt? Het maken van chocolade is geen koud kunstje. In chocoladefabrieken ondergaat de cacaoboon een heel proces om tot die heerlijke chocolade te komen.

Er is veel geduld nodig om de allerbeste chocolade te maken. Een chocoladereep doorloopt een lang traject voordat het in de winkel ligt. Van cacaoboon tot chocoladereep kan enkele weken in beslag nemen!

Hoe wordt chocolade gemaakt?

Benieuwd naar hoe chocolade gemaakt wordt? Hieronder staan de 11 stappen beschreven die een chocoladefabriek doorloopt om de lekkerste reep te maken.

1. Cacaovrucht plukken en de bonen er uit halen
Cacaovruchten groeien aan de cacaoboom. Deze vruchten worden met de hand geplukt zodra ze rijp zijn. Met een scherp mes wordt de vrucht opengemaakt. In de vrucht kunnen wel 50 witgele bonen zitten! Deze worden allemaal uit de vrucht gehaald.

2. Bonen laten drogen
De bonen zijn wat slijmerig en vochtig als ze uit de cacaovrucht komen. Om de bonen lang houdbaar te krijgen, moeten ze gedroogd worden. Meestal gebeurt dit in de zon op de cacaoplantage zelf. Na ongeveer 5 tot 7 dagen zijn de bonen helemaal droog en bruin van kleur geworden. De chocoladearoma is op dit moment al een beetje merkbaar!In dit stadium wordt de chocoladeboon “rauwe cacaoboon” genoemd. Tegenwoordig kan je deze bonen kopen in natuurvoedingswinkels of in sommige supermarkten bij de “superfoods”.

3. Bonen roosteren
Gedroogde cacaobonen worden goed schoongemaakt en dan in ronddraaiende cilinders geroosterd. Het roosteren kan een half uur tot 2 uur duren. De bonen worden door het roosteren nog bruiner en de chocoladearoma neemt toe.

4. Bonen kraken
Chocolade wordt niet van de hele cacaoboon gemaakt. Alleen de kern van de boon is interessant voor de chocoladefabriek. In deze stap worden de bonen in een machine gekraakt. Daarna worden de schalen van de cacaokernen gescheiden zodat je alleen de cacaokernen overhoudt.De chocoladekernen worden ook wel “nibs” genoemd. De nibs kan je kan kopen als superfood in natuurvoedingwinkels.

5. Walsen en fijnmalen tot cacaomassa
De chocoladekernen worden met behulp van zware ijzeren of stenen walsen heel fijn vermaald. Door de frictie en zware druk worden de kernen vanzelf vloeibaar. De chocoladekernen zijn op dit moment niet meer te zien. De massa wordt nu “cacaomassa” genoemd.

6. Cacaomassa persen
Cacaomassa bevat cacaoboter en cacao. Een gedeelte van de cacaomassa wordt in de fabriek van elkaar gescheiden. Om de boter en cacao van elkaar te scheiden, wordt de cacaomassa in een hydraulische pers geperst. De cacaoboter wordt als het ware uit de cacaomassa geperst. Wat overblijft is cacao. De cacao wordt laten vermalen tot heel fijne cacaopoeder.

7. Ingrediënten toevoegen en mengen voor de perfecte reep
Chocolade is hoofdzakelijk gemaakt van cacaomassa. Hier worden verschillende ingrediënten aan toegevoegd om het lekkerder te maken. De smaak van alleen cacaomassa is namelijk erg bitter. Voor pure chocolade wordt voornamelijk suiker toegevoegd. Voor melkchocolade wordt er ook melkpoeder toegevoegd.Om witten chocolade te maken, wordt er geen cacaomassa gebruikt, maar alleen cacaoboter. Aan de cacaoboter wordt vervolgens suiker en melkpoeder toegevoegd.

8. Nog fijner walsen en malen
De chocolade wordt weer door zware walsen gewalst. De chocolade krijgt hierdoor een betere structuur. Na het walsen en malen is er geen korreltje meer te bekennen.

9. Concheren
De chocolade heeft nog niet de gewenste smaak. De massa wordt eerst 24 uur lang gerijpt. Daarna wordt de chocolade uren tot dagen lang op verschillende temperaturen gekneed en omgeroerd. In deze stap wordt ook extra cacaoboter en lecithine (een emulgator) toegevoegd om uiteindelijk de juiste smaak te krijgen.

10. Temperen
Chocolade krijgt een prachtige glans wanneer het getemperd wordt. Temperen is een proces waarbij de chocolade in een bepaalde tijd afgekoeld wordt en daarna weer tot een bepaald aantal graden opgewarmd wordt. De chocolade krijgt hierdoor een vaste structuur met goede smelteigenschappen en een mooie glans.

11. In vormen gieten
Na het temperen, wordt de chocolade in verschillende vormen gegoten en verpakt. De chocolade is eindelijk klaar om aan de winkels overgeleverd te worden! Eindelijk kunnen we die heerlijke reep kopen en opeten!

Dus, hoe wordt chocolade gemaakt?

Het is een ingewikkeld en lang proces om van een cacaoboon uiteindelijk een chocoladereep te maken. Je hebt zware apparatuur nodig om de textuur van de chocola perfect te krijgen. Ook is temperatuur erg belangrijk bij het maken van chocolade. De juiste temperatuur is nodig bij het roosteren, persen, concheren en het temperen van de chocolade. Chocolade maken is een stuk lastiger dan alleen maar een paar ingrediënten door elkaar roeren!